Varmepumpe FAQ´s

 

 

 

Hvad er luft til luft varmepumpe ?
Luft til luft varmepumper består af en inderdel og en udedel.
Udedelen opsamler energien i luften og omdanner den til varme. Inderdelen fordeler ved hjælp af en blæser den varme luft i husets rum.
Brændeovn og en varmepumpe er en rigtig god kombination, varmepumpen hjælper brændeovnen med at cirkulere varmen rundt til husets øvrige rum.
Ved skift fra el radiatorer til en luft til luft varmepumpe kan du sparer 50-70 procent på varmeregningen.

Kan en luft/luft varmepumpe klare hele mit varmeforbrug ?
I første omgang nej, en varmepumpe er kun et supplerende varmekilde til det eksisterende varmesystem, for eksempel en brændeovm, har man disse 2 varmekilder har man en fantastisk varme.
En varmepumpe opvarmer ca. 80-90 % af ens varmebehov, men de er blevet meget bedre end i gamle hvor de kun virkede ned til 0º C idag afgiver de varme ned til -15º-20º C.
Kvalitets varmepumper kan typisk holde en temparatur på omkring 20º - 22º C indenfor ved en udetemparatur på 0º udenfor.
-5º:     18º - 22º C 
-10º:  17º - 20º C 
-15º:  15º - 18º C 

(* ved normalt isoleret hus)

Kan en luft/vand varmepumpe klare hele mit varmeforbrug ?
Ja, idag med den nye teknologo og varmepumper kan gå langt ned i udetemparatur, kan den både klare opvarmningen og brugsvandet i huset.

Virker min luft til luft varmepumpe stadig når det fryser udenfor ?
Alle vores varmepumper er designet til brug i Nordisk klima og fungerer ned til mindst -15/-25 °C.
(Afhængig af model)

Kan en varmepumpe ise til ?
Det sker heldigvis ikke så tit mere, men det er set at selv de bedste varmepumper iser til i udedelen, men typisk er det fordi de er meget udsat feks. hvis man har en åbning direkte ud mod en mark eller havet hvor vinden rigtig kan komme til at blæse kold luft sammensat med hård frost i en lang periode, men de fleste varmepumper leveres i dag med varmekabler i bundpladen og hotgas afrimning, men man skal stadigvæk holde øje med udedelen.

Fungerer en luft til luft varmepumpe også som aircondition/klimaanlæg?
Ja.

Må jeg selv installerer min varmepumpe/aircondition ?
Nej... en luft til luft varmepumpe skal efter loven installeres af en autoriseret varmepumpe installatør.
OBS! Der er mange der “SAGTENS” kan monter din varmepumpe, men mange er ikke KMO godkendt og ved desværreikke hvad de laver, måske billig men dyr i længden, brugl en fagmand.

Hvor bør en luft til luft varmepumpe installeres ?
Indedelen skal “normalt” installeres i det største rum i huset. Montøren er profesionel og kan hjælpe med opgaven, eller kom ned i butikken med en tegning af huset og vi hjælper gerne.

Hvorfor varmer min luft til luft varmepumpe ikke i perioder ?
Når en varmepumpe afrimer vendes processen “hotgas afrimning” og varmen sendes istedet til udedelen.
Processen tager cirka 8 til 12 min. Afhængig af model kan afrimningen forekomme optil flere gange i timen ved kolde perioder, 
Mens varmepumpen afrimer kan lyden på din varmepumpe lyde anderledes, dette er helt normalt.

Giver luft til luft varmepumper bedre indeklima?
Ja, det gør den, specielt mange allergikere oplever bedre indeklima efter montering af en luft til luft varmepumpe.
De varmepumper, der findes i dag, har avancerede filtersystemer med et grovfilter, som opfanger støv og allergifremkaldende stoffer, virusser og bakterier.

Hvor meget strøm bruger en luft til luft varmepumpe ?
Det afhænger af hvor højt en temparatur der ønskes i rummet, ude temparaturen og isoleringen har også noget at sige, men en tommelfingerregl siger at der spares fra 50<65 % af ens varmeudgift hvis man har elvarme.

Hvor tit skal luft til luft varmepumper renses ?
Filteret i indedelen skal rengøres hver 2. uge, vær særlig opmærksom på ikke at beskadige filterne, brug evt børsten på støvsugeren.
Har du beskadiget filterne udskift dem da hurtigst muligt.
Varmepumpens kondensator/fordamper renses og disinficeres af montøren ved det årlige service.
Årligt service bestilles på tlf. 20 71 80 81.

Hvor lang levetid er der på en kvalitets varmepumpe ?
Serviceres og renses din luft til luft varmepumpe løbende, kan den normalt holde fra 8 år og helt op til 15 år afhænning af drift.

Varmepumpe test
Det kan være svært hvilken varmepumpe man skal vælge, det vil vi selvfølgelig gerne være behjælpelig med.
En tommelfingerregel er altid at vælge den varmepumpe med højest COP-værdi (Coefficient of Performance) MEN... Varmeeffekten (varmeafgivelse ved lave temperature) er også en væsentlig del at få med.

Download den uvildige undersøgelse fra SP-rådet i sverige, Energimyndigheden i norge

DOWNLOAD 2012/2013 TESTEN HER...

COP - Coefficient of Performance (Varmefaktor):
COP er forholdet mellem tilført watt og afgivne watt, hvis en COP på feks. 5 betyder det at for hver 1000 watt vi stopper ind i maskinen for at den kan køre så afgiver den 5000 watt, vi henter altså 4000 watt gratis varme fra udeluften. Udetemperaturen spiller selvfølgelig også en rolle for jo lavere temperatur jo lavere COP, det hele følges ad.

På grafen nedenfor ses udviklingen ved påvirket temparatur.

 

Billige Varmepumper Vs. Kvalites varmepumper. 
Der findes p.t. stadig en række billige produkter på markedet, som er teknisk og kvalitetsmæssigt meget forskellige fra kvalitesvarmepumper, men pas på der findes også billige varmepumper der faktisk sælges dyre, typisk kan man købe disse varmepumper i diverse byggemarkeder og på nettet, mit råd er at holde jer fra varmepumper solgt igennem byggemarkeder.

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at varmepumpen kan køre under det danske vejrforhold og det er vigtigt, at der også kan skaffes reservedele til din varmepump mange år frem, dette er ofte ikke tilfældet med de billige varmepumper solgt igennem byggemarkeder.

Der findes kun en lille håndfuld varmepumpe fabrikanter i verden der er seriøse og laver kvalitets varmepumper, i danmark findes der.

  • Panasonic
  • Mitsubishi Electric / Mitsubishi Heavy Industries
  • Daikin
  • Toshiba
  • Sharp (som laver Bosch, IVT, Aermec)


Varmepumpe fabrikanter måler deres varmepumper forskellige, men hvis vi nu måler alle varmepumper ens får vi en helt anden billede feks. kan man på denne graf som vi har lavet ud fra de værdier som er tilgængelig fra Importørene i Danmark og Prøvnings Institutet i Sverige.

Varmepumpe effekt:
Varmepumpe effekt er den varme varmepumpen kan afgive ved en bestemt temperatur, dvs. hvis effekten falder hurtig ved feks. 0º C så skal man tilsætte anden form for varme, jo hurtiger den falder jo mere skal man tilsætte og så bliver den økonomisk dyre i drift.
Nye varmepumper såsom Panasonic HE9PKE, Mitsubishi FH25 og FH35 og Mitsubishi SF25 og SF35, har den nye teknologi indbygget “HYPER HEATING” dvs. varmepumpen har den samme norminele effekt (Varme) helt ned til -15º C, før den begynder at miste effekten.
 

 

Det er derfor en god idé at kontakte et autoriseret kølefirma, inden du køber en varmepumpe, det kan spare dig for mange problemer og ærgrelser med din varmepumpe.

Lad være at snyde dig selv.

Varmepumpesalg ApS - Danmark - Nørretoftevej 19 A - 3200 Helsinge - +45 2071 8081

© COPYRIGHT 2010 - Alt materiale på dette site, er beskyttet af copyright, ... Materialet må ikke ændres, benyttes på andre websites eller netværkscomputere eller bruges til et andet formål end personligt, ikke-kommercielt brug uden ejerens forudgående skriftlige samtykke.